FAQ Houten Hottubs

Veel gestelde vragen over Houten Hottubs

 

Hoe lang duurt het voordat het water warm is?
Uiteraard hangt dat mede af van de temperatuur van het water bij aanvang. Als richtlijn kan men zeggen, dat het ongeveer 1½ - 3 uren duurt om het water van 10°C tot 38°C te verwarmen.

 

Hoeveel hout heb ik nodig om het water te verwarmen?
Twee tot drie handen met hout is voldoende om het water te verwarmen. Het hout moet natuurlijk wel droog zijn. Als het hout vochtig is, heeft men meer nodig.
 

Wat voor soort hout gebruik ik voor het stoken?
Het hout dat men ook gebruikt bij een open haard of kachel. In het begin is zacht hout aan te raden omdat dit hout een lekkere vlam geeft. Als het water (bijna) op temperatuur is, kan hardhout eveneens gebruikt worden.

 

Hoe lang duurt het om het bad te vullen?
Een Hottub kan met gewoon waterleiding worden gevuld, hetgeen ongeveer 1½ tot 2 uur kan duren. De tijdsduur is uiteraard afhankelijk van de capaciteit van het waterleidingnet. Men kan ook grondwater gebruiken, mits dit zuiver water is.
 

Wat gebeurd er / Wat moet je doen als het hard gaat vriezen?
Voor alle hottubs met een hout kachel dient uw vorst het bad leeg te halen om vorstschade te voorkomen. Voor de Hottubs van Spadealers van het type Aquaking en AquaStar maakt vorst niets uit .Deze baden zijn geisoleerd en worden door een vorst beveiliging ijsvrij gehouden als het systeem aan staat.

 

Kan ik een Hottub zelf in elkaar zetten?
De Russische baden worden compleet gemonteerd geleverd . Uw dien er dus rekening mee te houden dat er voldoende ruimte is om het bad te verplaatsen naar de tuin. Een Spadealers bad  wordt als bouwpakket geleverd. De gebruikers handleiding is in het Frans, Duits en Engels leverbaar plus er wordt een uitgebreide DVD meegeleverd met montage video. Voor montage heeft men gereedschap nodig dat vrijwel iedereen gewoon in huis heeft (bijvoorbeeld hamer, schroevendraaier, etc.) . Ook heeft men geen speciale vaardigheden of speciaal gereedschap. Het monteren van een Spadealers basic bad  duurt ongeveer 4 tot 6 uren en meestal hebben klanten er veel plezier mee. Het beste is om het Spadealers met 2 personen te monteren.

Voor de Prestige, Exclusive, Aquaking wordt aangeraden deze door ons te laten monteren. De AquaStar wordt volledig gemonteerd geleverd. 
 

Kan je ook op kolen stoken?
Om het water te verwarmen kun je het beste een lekker vuurtje maken. Daarom raden wij aan om gewoon kachelhout te gebruiken. Wij raden het echter af om kolen te gebruiken omdat deze de kachel ernstig kunnen vervuilen.

 

Hoe vaak moet je het water verversen?
Om het water zuiver te houden, raden wij aan om het water na enige keren gebruik te verversen en geen chemicaliën te gebruiken. In principe moet u het water na 24 uren verversen, maar afhankelijk van de intensiteit dat u van de Hottub  gebruik heeft gemaakt, kunt u het water tot twee dagen gebruiken.
Als u het badwater langer dan twee dagen wilt gebruiken, moet u chemicaliën en een pomp/filterinstallatie gebruiken.

Mocht uw dit alles niet willen dan kunnen wij het bad voorzien van een filterinstallatie waardoor het water voor een periode van maximaal 2 maanden in de tub kan blijven staan.
 

Kan het bad onbehandeld buiten blijven staan?
Een Russische hottub  is gemaakt van Sparren, lariks of eikenhout. Om het hout in goede conditie te houden raden wij aan het bad eenmaal per jaar in de lijnolie te zetten. Een
Spadealers Hottub is vervaardigd van Thermowood en hoeven net als Red Cedar niet behandelt te worden. Om vergrijzing te voorkomen kunnen wij speciaal voor thermowood een UV bestendige olie leveren welke het bad op kleur houd.

 Kan ik het Hottub ook ingraven?
Het beste kunt u een hottub niet ingraven. Het hout kan dan niet meer ademen en wordt door de zuren in de aarde aangetast. De levensduur van een Hottub wordt hierdoor aanzienlijk verkort. Als u toch het Hottub wilt ingraven, zorgt u er dan voor dat het bad rondom 5-10cm vrij staat, zodat het hout toch nog enigszins kan ademen.

Is er een garantie op het bad?
De Spadealers hottubs zijn voorzien van 2 jaar volledige garantie.

 

Kan ik me branden aan de kachel?
Bij de Russische Hottubs bevindt de kachel zich in het water en wordt daardoor gekoeld. De kachel wordt weliswaar warm, maar niet zo heet dat men zich eraan kan verbranden. Men moet wel voorzichtig zijn met de rookgasafvoerpijp. Deze steekt boven het water uit en zal ontzettend heet worden. De rookgasafvoerpijp moet men nooit aanraken tijdens het stoken en gebruik.

De Chofu kachels van Spadealers staan buiten het bad en vormen in het bad dus geen gevaar voor verbranding. Uiteraard dient men buiten het bad we luit te kijken voor de rookasafvoer van de kachel.

Spadealers bied ook een elektrische verwarming aan voor de hottubs. Verbranding is hierbij uitgesloten.
 

Kan ik ook bubbels / luchtbellen in het bad krijgen?

Bij de russische hottubs is dit natuurlijk mogelijk maar word niet standaard geleverd .

De spadealers baden kunnen allemaal voorzien worden van een Spasysteem en verlichting. De AquaKing kan tevens worden voorzien van een hydrosysteem op een zitplaats en de AquaStar word compleet met spa en hydrosysteem geleverd.

Kan ik het bad ook elektrisch of met gas verwarmen?
Alle Spadealers hottubs kunnen indien gewenst worden voorzien van elektrische verwarming in combinatie met een filterssysteem. Gas is helaas door stopzetting van de chofu gaskachel niet meer leverbaar

 

Wat kan ik doen als een plank / duig beschadigd is?
De Spadealers baden worden standaard met 2 extra duigen geleverd

Waar kan ik een hottub zien of uitproberen?
Voor de Spadelers Hottub kunt uw een afspraak met ons maken voor een bezichtiging bij Savannah Wellness.

Wat is het risico van Legionella?
Eind 1998 is tijdens de "Flora beurs" in Bovenkarspel een groot aantal mensen besmet geraakt met de Legionella bacterie. Van de 80.000 bezoekers zijn 23 mensen overleden, waarvan bij 12 mensen de Legionella besmetting met zekerheid de oorzaak was. Hiermee is deze beurs tot een ware ramp geworden.

Voor zover bekend is de bron van de besmetting een 'bubbelbad' geweest. Dit 'bubbelbad' was gevuld met water uit een brandslang die lange tijd niet was gebruikt. Vervolgens is dat water verwarmd en enkele dagen op 30 - 40° C gehouden.

De Legionella bacterie is de veroorzaker van de zogeheten "Veteranenziekte". Deze ziekte is vernoemd naar een bijeenkomst van oorlogsveteranen in Philadelphia, USA in 1976. Na deze bijeenkomst werd bij 221 veteranen deze ziekte vastgesteld. 34 van hen zijn uiteindelijk aan deze ziekte overleden.

De Legionella bacterie treft men normaal in de natuur aan in riviertjes, vijvers en sloten. In een omgeving met een temperatuur van 25°-55° C vermenigvuldigt de bacterie zich; boven de 60° C overleeft Legionella niet.

De "Veteranenziekte" kan zich alleen voordoen als de Legionella bacterie in de longen terechtkomt. Dit kan gebeuren bij inademing van verneveld water dat met de bacterie besmet is. Slechts 5 - 15% van de mensen die besmet raakt krijgt ook daadwerkelijk de "Veteranenziekte". Vooral hotels, kazernes en ziekenhuizen zijn beduchte besmettingsbronnen omdat men hier reservoirs en leidingen aantreft met stilstaand warm water.

De ziekte ontstaat niet wanneer de bacterie in het maag-darm kanaal terechtkomt, bijvoorbeeld door een slok water in te nemen.

Vanaf 1985 zijn er wereldwijd ruim tienduizenden houtgestookte houten baden verkocht alsmede meer dan 100.000 andere houten baden en meer dan 1.000.000 'bubbelbaden'. Ondanks dit enorme aantal warmwaterbaden in gebruik, zijn er in de literatuur slechts 2 gevallen van Legionella besmetting beschreven in verband met een 'bubbelbad'. Een geval vond plaats in een 'bubbelbad' op een cruiseschip, de ander in een winkel in Virginia (in the USA). In beide gevallen was er sprake van een bad met extra luchttoevoer om een bubbeleffect te creëren, waardoor tevens verneveling wordt bevorderd.
Voor zover bekend heeft zich bij Spadealers gebruikers nooit een geval van "Veteranenziekte" voorgedaan.
De cijfers zijn dus geruststellend, desalniettemin vindt u onderstaand een aantal aanwijzingen voor het gebruik van uw Hottub.

  • Vul uw Hottub met leidingwater. Uw waterleidingbedrijf waakt immers nauwlettend over de kwaliteit van het water.
  • Spoel uw slangen even door voordat u het bad vult zodat water dat heeft stil gestaan niet in uw bad komt. Gebruik liever een kunststof slang dan een slang van rubber. Aan rubber hebben bacteriën meer kans om zich te hechten.
  • Door met schoon water te beginnen biedt men bacteriën geen kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. (Let wel, bacteriën zijn altijd en vrijwel overal om ons heen aanwezig.)
  • Gebruik van water uit een bron is in principe veilig. Legionella treft men niet op grote diepte aan. Wel geldt ook hier goed doorspoelen. Mocht u twijfels hebben over uw bron laat hem dan jaarlijks controleren op de afwezigheid van micro-organismen.
  • Indien u geen chloor gebruikt, adviseren wij u uw water niet langer dan 24 uur na verwarming te bewaren. Indien zich wat voor bacteriën dan ook in uw water bevinden, zo krijgen zij niet de kans om zich in gevaarlijke hoeveelheden te vermenigvuldigen.
  • Reinig en spoel uw bad voor en na gebruik. Het gebruik van een spons met 'groene zeep' of een normaal schoonmaakmiddel (Andy, Ajax bv) is aan te bevelen. Hierdoor vindt een zekere mate van desinfectie plaats.
  • Met gebruik van chloor of broom kunt u uw water wel veel langer gebruiken. Door het gebruik van chloor worden namelijk alle bacteriën volledig gedood. Dit moet echter op een nauwlettende en gedoseerde manier plaatsvinden in combinatie met een pomp.
  • Indien uw gebruik maakt van elektrische verwarming met filtersysteem dan kunt uw het water behandelen met chloor en is de kans op legionella nihil.